skip to Main Content
Identiteit

Al meer dan 100 jaar, transformeert Steenimex de gesteenten in onze bodems en bergen, naar producten van design en stijl

1909

Alfons Platteau baarde de natuursteenmicrobe. Omstreeks 1909 werd een blauwsteen- en marmeratelier opgestart in Waregem, toen nog voornamelijk voor bouwproducten en gedenkstenen.  Rond 1930 startte ook zijn zoon, Henri Platteau, in het bedrijfje. Ondertussen werden ook gevels en grote plinten geproduceerd, en deden de eerste interieurelementen zoals wastafels, kast- en nachttafelbladen, hun intrede.

1949

In 1949 vervoegde kleinzoon Jacques Platteau de onderneming en werd er meer en meer in het buitenland geprospecteerd. Naast de Blauwe Steen, de Belgische St-Anne, Noir de Mazy en een reeks Belgische rode marmers, werden ook geïmporteerde marmersoorten uit Noord-Frankrijk zoals Lunel, Loupinnes en Napoléon, aangeboden. In de jaren daarop volgend, waren de eerste avontuurlijke reizen naar Italië, de nieuwe uitdaging voor Steenimex en al gauw was de import van de wereldvermaarde en historische Carrara-marmer, een feit.

1965

In 1965 richtte Jacques Platteau het vandaag bekende Steenimex NV op, met een aantal vertrouwelingen. Met een architect en een ingenieur in de rangen, werd gemikt op de grotere bouwprojecten, waaronder gevelbekleding, trappen en massieve blauwsteen elementen.
Vooral gefocust op de bouwsector, en af en toe ook op interieur, waren deze beginjaren toch doorspekt met een economische crisis die ervoor zorgde dat de concurrentie bikkelhard was.
Vanaf 1970 besloot Jacques Platteau om alleen verder te gaan met Steenimex.

1995

Pas na een tweede economische crisis, begin de jaren tachtig, kwam Steenimex tot bloei. Er werd opnieuw volop geïnvesteerd en we verwelkomen dochter Mieke en zoon Steven in het bedrijf.
De meubelindustrie kon worden aangeboord en Steven Platteau breidde de aankooprelaties met Duitse, Portugese en Spaanse ondernemingen uit en legde de eerste contacten met overzeese gebieden zoals India, Cyprus, Brazilië, Vietnam en China.  In 1995 werd een mijlpaal gebouwd, zowel bijna letterlijk als figuurlijk. Het eerste grote moderne gebouw, uitgerust met rolbruggen en een oppervlakte van bijna 4.000 m², werd neergepoot.

2001

In 2001 trad Steven Platteau in de voetsporen van zijn vader en nam het bedrijf over samen met een goede vriend, bouwkundig ingenieur.  De investeringen volgden elkaar vrij snel op, het CNC-tijdperk werd ingezet en bijna de gehele productielijn, werd op slechts enkele jaren tijd, vervangen en gemoderniseerd. In 2006 werd een aanpalend magazijn aangekocht en in 2007 werd een nieuwbouw van 4.200 m² bijgezet als multifunctionele platen expo hal en bijhorende showroom.

2012

In 2012 werd de laatste hand gelegd aan de inrichting van de iconische, architecturale toonzaal, die enerzijds de eindeloze mogelijkheden met natuursteen optimaal en op originele wijze, weerspiegelt, en anderzijds een enorme bron van inspiratie biedt voor klant en architect. Elke bezoeker ervaart een kleurrijke en unieke beleving.

2018

In 2018 besloot Steven Platteau om nog een stap verder te gaan en nam het bedrijf volledig over. Er werd opnieuw geïnvesteerd in de uitbreiding van de productielijnen, inclusief een hypermoderne WaterJet, alsook in de optimalisatie van de platenhallen. Bovendien werd er sterk ingezet op de complete vernieuwing van de IT hardware, maar ook op maatwerksoftware voor de productie, operationele opvolging en de facturatie- en offertedienst, ten einde de klanten nog sneller van dienst te kunnen zijn dan voorheen.

Steven: “Steenimex plaatst de klant centraal, omringt zich met talentvolle mensen en bouwt verder op de basis van haar kennis.  Steenimex straalt vandaag meer dan ooit karakter uit, net zoals al haar mensen en gesteenten.”

Back To Top